UmiYgBizi

Tuesday, July 27, 2010

Nasi Dagang



Nasi dagang ni adalah nasi dagang pertama hasil dari air tangan ina .. Sebelum ni tak kompiden langsung nak buat nasik dagang .. Disebabkan tok laki ina memang berahi/gemor sangat-sangat makan nasik dagang, (oghang ganung kang ) so ina pun nekad ler buat .. Jadi ke tak jadi belakang kira .. Apa yang penting buat dulu kannn .. Jom kita peratikan bahan-bahannye, ye cik kak-cik kak .. ;-)

Bahan-bahan:

4 cawan beras siam

1 cawan beras pulut 1 biji kelapa - jadikan (2 cawan santan cair & 1 3/4 cawan santan pekat)
3 ulas bawang merah - dimayang halus

2 cm halia - dimayang halus

3/4 sudu besar halba

1 sudu besar garam (paras rata)


Cara membuatnya:


1. Beras dibersih dan direndam dengan air selama lebih kurang 6 jam sebelum dikukus.

2. Letak pengukus atas dapur dan masukkan air

3. Sementara itu, campurkan santan pekat dengan garam . Kacau hingga hancur garam tersebut.

4. Bila air di dalam pengukus menggelegak, masukkan beras ke dalam pengukus dan kukus sehingga separuh masak.

5. Bila separuh masak, angkat nasi kemudian masukkan ke dalam bekas yg besar lalu siramkan santan cair keatasnya dan kacau hingga rata.

6. Kemudian masuk balik ke dalam pengukus, kukus sekali lagi hingga masak.

7. Bila masak, sekali lagi angkat masukkan ke dalam bekas besar tadi lalu siram dan gaulkan nasi dengan santan pekat, halba, halia dan bawang yang dimayang tadi.

8. Kacau sehingga rata dan sebati . Sedia untuk dihidangkan.

Nota: Jika lubang pengukus besar, utk mengelakkan nasi banyak gugur ke bawah bolehlah lapik dgn daun pandan/daun pisang sedikit.


(JANGAN lapik sehingga tertutup semua lubang nanti nasi lambat / tak masak pulak)

No comments:

Post a Comment