UmiYgBizi

Saturday, August 14, 2010

Kek batik


Selamat pagi .. Lorrr dah pukul 3 lebih pagi .. Tak tido lagi ina nih .. Biji mata dah naik kero dah sebenarnya nih .. Gitulah, kalau dah ngadap PC .. Jap lagi nak bersahur pulak .. tionggg,tionggg huyung hayang plak rasa kepala nih ..



Entri kali nih ina nak share resepi mudah .. Kek Batik .. Budak-budak suka la makan kek ni kan .. Mak budak yang gemar coklat pun mesti suka jugak .. Contohnya ina ler .. hehehe .. huarghhhhhh .. Banyak kali dah menguap nih .. keylah, malas lengah2 masa lagi .. jom lah study resepi & cara-caranya kat bawah ..


Bahan-bahan:

Biskut marie (1bungkus) -patahkan 4
3/4cwn susu pekat manis
1 cwn butter

3 sudu besar serbuk koko

2 cwn MILO
1 cwn oat/nestum (ina guna nestum)

4 sudu besar susu segar


Cara-cara :
1. Masukkan semua bahan kecuali biskut marie.
2. Kacau hingga mentega cair dan adunan memekat.
3. Kemudian susunkan biskut marie dalam bekas atau loyang
.
4.Curahkan adunan coklat tadi ke atas biskut tersebut. Buat begini berselang-seli sehingga habis.
5.Setiap layer pastikan ditekan dgn senduk sehingga betul-betul padat.

6. Simpan dalam peti sejuk selama 1-2 jam.

Nota: Kek ni kalau disimpan di dalam peti ais lama-lama lagi sedap, biar cepat keras dan mudah dipotong nanti
.. :))

Friday, August 13, 2010

Puding Kastard

Salamm .. Tadi ina dah kongsi resepi kurma ayam .. Nih nak kongsi resepi Puding Kastard .. Time bulan puasa nih, sure banyak puding kastard dijual kat bazar ramadhan kan .. Tapi susah nak jumpa yang betul-betul sedap .. Biasa kuahnya cair dan kurang lemak .. so kalau nak sedap, buat ler sendiri .. Gerenti puas hati hasilnya .. hehehe ..


Bahan-bahannya simple aje .. Nak buat pun senang .. Ina tak bubuh pun buah-buahan koktel atau apa2 hiasan .. sebab takde stok plus anak2 suka makan mcm tu jer .. so, kalau kenkawan nak hias dengan kismis ker, buah prune ker, buah2an dalam tin tu ker , terpulang lah yerk .. ikut selera anak tekak memasing .. ekekekkek ;D



Bahan-bahan untuk puding
2 cawan tepung bird kastard
2cwn susu cair F&N
1 cawan gula castor
9 cawan air

Bahan-bahan untuk kuah
2 cawan susu cair F&N
1 cawan gula castor
2 cawan air
1 sudu teh esen vanilla
3 sudu besar tepung kastard yang dibancuh dgn sedikit air * utk pekatkan kuah

CARA buat PUDING
1. Tepung kastard,susu cair,gula kastor dicampur ke dalam periuk.
2. kacau dahulu sehingga sebati bahan2 itu. Kemudian letakkan periuk ke atas api sederhana.
3. kacau tanpa henti hingga meletup-letup & berkilat.
4. Setelah itu tuangkan ke dalam acuan. Dah sejuk bolehlah dihidangkan dengan kuah.


CARA buat KUAH
1. Campurkan susu cair, gula kastor, esen vanilla dan air ke dalam periuk. Kacau sebati di atas api yang sederhana.
2. Masukkan bancuhan tepung kastard bagi memekatkan kuah tersebut. Kacau lagi hingga mendidih. Kemudian sejukkan, dan boleh lah dicurahkan ke atas puding tadi.

Kurma ayam



Assalamualaikum kawan-kawan.. Lama sungguh ina tak update blog .. maklumlah duduk kat rumah ni sebenonye biziiii memanjang .. tak abis2 dgn kerja & aktivitinya .. ade anak-anak kecik nih lagi lah kan .. Setiap setengah jam dia bagi kita ni kerja .. adehhh ..
Tup-tap, tup-tap, hari ni dah masuk hari ketiga kita berpuasa yerk .. Menu apa agak2nya cik kak-cik kak nak berbuka jap lagi nih ..? Menu tunjuk-tunjuk kat bazar ke menu masak sendiri ?? eeeheheeee ..

Okeylah hari ni ina nak kongsi resepi biasa-biasa jer .. Ayam Masak Kurma .. Pada sesapa yang nak mencuba tu, silalah ambik pen & kertas untuk menyalin bahan2 nya yer .. ;D

AYAM MASAK KURMA

Bahan-Bahan:
1 ekor ayam/ (dibersihkan & dipotong kecil)
5 s/b rempah kurma ayam/daging [bancuh dgn sikit air]
3 biji kentang [belah 4]
1 biji bawang besar [belah 4]
1 biji buah tomato
2 biji lada hijau [belah 2] *optional
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 biji limau nipis [ambil jusnya]
2 s/b majerin
minyak
garam

Bahan tumbuk
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia

Cara:
1. Panaskan minyak dan majerin . Tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi. Kacau rata dan biarkan naik minyak.
2. Masukkan rempah kurma dan kacau rata sehingga naik minyak semula.
3. Masukkan santan dan kacau rata. Biarkan mendidih.
4. Masukkan ayam dan kentang. Biarkan mendidih dan agak pekat.
5. Masukkan garam dan jus limau. Perlahankan api.
6. Masukkan cili hijau, bawang besar dan tomato yg telah dibelahkan dan biarkan sehingga naik minyak semula dan pekat.
7. Hidangkan dengan nasi atau roti. Selamat Mencuba! ;-)