UmiYgBizi

Monday, May 13, 2013

Triffle Pisang Lemak Manis



Bahan:-
  • 1 gulung swiss roll cake - inti blueberi atau ikut selera
  • 20 biji pisang lemak manis - (dapatkan yg baru nak kuning je tau, jgn yg masak) kupas kulitnya
  • 1 tin susu sejat Ideal
  • 1/4 cawan gula pasir
  • 1 biji kuning telor - dipukul sikit
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • *1 1/2 sudu besar tepung jagung ) * dibancuh
  • * 3 sudu besar air ) bersama
  • buah ceri - belah dua
  • minyak untuk menggoreng pisang
Cara-Cara:-
  1. Panaskan kuali, goreng pisang lemak manis (tanpa tepung) hingga berwarna coklat keemasan. Angkat dan toskan.
  2. Potong 1/2 inci tebal kek gulung, susun di dalam bekas yang sesuai.
  3. Dalam periuk, campurkan susu sejat, gula, esen vanila dan telor. Masak dengan api sederhana hingga mendidih.
  4. Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau sebentar hingga agak pekat. Tutup api. Biarkan sejuk sedikit.
  5. Tuangkan ke dalam bekas yang telah disusun kek gulung tadi.
  6. Aturkan pisang di permukaan triffle tadi serta hiaskan dengan ceri. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 3 atau 4 jam sebelum dihidangkan.
# Note - Sila dapatkan pisang lemak manis yang baru nak masak (baru kuning sikit2) je tau, baru boleh digoreng, jgn beli yang masak dah kuning tu ok..x boleh nak goreng nnt, meresap minyak sakan lak.

Jemput Kentang Rangup & Gebu



Bahan2...
4 bj kentang sederhanan direbus .. then blend dgn sebiji bwang besar campur sedikit air .. kemudian masukkan dlm bekas..bubuh tepung gandum dlm 3 cwn & crispy powder 1/2 cwn .. kalau lembik tambah tepung lagi sikit..bubuh bancuhan 1 sudu teh mauripan..perasakan dgn garam..nak buh serbuk pati ayam Knorr skit pun boleh..& potong ler lada then campak dlm adunan tu kalau nak pedas.. pastu goreng till kekuningan..Siap! Rangup & lembut sangat ..! ^^,
Sardin Masak Lemak



bahan2

1 tin sardin besar
10 tangkai cili api*
3 ulas bwg merah*
2cm lengkuas*
3cm kunyit hidup*
1 paket santan serbuk
asam keping
garam & gula secukupnya

cara2
Asingkan ikan sardin dan kuahnya...Goreng ikan sardin terlebih dahulu..**tutup dgn tudung periuk semasa menggoreng ikan sardin sbb ianya akaan meletup-letup**

Tumbuk bahan2 yg bertanda *. Tumis hingga wangi..kemudian masukkan sos sardine .. masak hingga agak garing..kemudian masukkan sedikit air dgn santan serbuk..masukkan garam, gula & asam keping..kemudian masukkan ikan sardine yg dah digoreng . kacau sebentar & tutup api. sedia dihidangkan.. ;))

Puding Buih *tak berkuah*




Bahan2 Untuk Puding
20 gram agar2
4 cawan air@900ml
1/2 cawan gula halus
5 biji putih telur
1 s/k esen vanila

Cara2 Menyediakan Puding

Masak agar2 dengan gula bersama 4 cawan
air. Kacau2 supaya agar2 benar2 hancur..
Pukul putih telur sehingga ringandan bila
diterbalik mangkuk, tak jatuh texturnya....
Masukkan esen vanila dan pewarna sambil
dipukul dengan kelajuan yg perlahan. Bila dah sebati masukkan agar2
sedikit demi sedikit sambil dipukul
sentiasa dengan mixer. Pukul adunan
sehingga agar2 menjadi suam dan bolehlah
tuangkan ke dlm acuan.
Buat puding ni kena cepat sebab ia
cepat keras..

**Petua nak bagi puding ini elok kena
kacau dengan mixer sampai adunan sejuk dan
mesti pastikan mixer sampai bahagian bawah
adunan.Kalau tak sampai pada semua
bahagian,bahagian yang tak kena tu akan jadi agar-agar.

Puding Buih Berkuah



Bahan-bahan ( lebih dari 5 org boleh makan )

1 paket agar2 strip (bertali ~ lebih kurang 35gm) ~ rendam dalam 1/2 jam dan toskan
1.75 liter air
9 sudu besar gula
1 helai daun pandan ~ disimpul
6 biji telur gred A ~ simpankan 1 kuning telur utk dimasukkan ke dalam kuah
1 tin fruit cocktail ~ optional
Pewarna dan paste ikut citarasa ~ Ina gunakan pewarna kuning dan paste jagung manis, tak nak letak paste pun tak mengapa tp letaklah esen vanila utk tak nak bg bau hanyir telur

UTK KUAH
1 tin susu cair
2 tin air (guna tin susu cair)
7 sudu besar gula ~ ikut citarasa, kalau suka manis tambah sendiri ya..
2 sudu besar tepung kastard
1 biji kuning telur yg diambil dari 6 biji telur td
2 helai daun pandan ~ disimpulkan
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara

Masak agar2 bersama air, gula & daun pandan hingga mendidih. Bila dah mendidih masukkan pewarna dan paste mengikut citarasa masing2. Kacau sebati.

Bila agar2 dah suam2 panas, pukul telur hingga betul2 kembang dan gebu. ( 6 putih dan 5 kuning sahaja ya). Bagi yg cuma ada mixer cap ayam mcm saya ni or hand mixer boleh lah asingkan putih dan kuning telur tu.
Pukul dulu putih telur hingga menjadi kembang (kalau kita terbalikkan mangkuk tu dia tak tumpah) baru dimasukkan kuning telur satu persatu sambil dipukul lg hingga betul2 kembang dan gebu.

** Ina punya style~ Pukul KUNING TELUR dulu sampai gebu , kemudian BARU PUKUL PUTIH TELUR sampai gebu juga ..then satukan jadikan sebekas, pukul sekejap lagi utk sebatikan ..**

Tuangkan adunan agar2 ke dlm adunan telur dan kacau/pukul dgn mixer hingga sebati. Masukkan ke dlm acuan yg telah diletakkan fruit cocktail. Fruit cocktail ini boleh juga diletakkan begitu saja dlm mangkuk berisi puding ni ketika nak makan.. Biarkan sejuk barulah dimasukkan ke dlm peti ais.

UTK MEMBUAT KUAH:

Masukkan kesemua bahan ke dlm periuk dan masaklah hingga mendidih. Kuah ini hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul. Bila dah mendidih, tutup api dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk masukkan dlm peti ais.
Bila nak menghidang, letakkan puding ke dlm mangkuk dan curahkan kuah. Sedap dimakan masa sejuk.

TIPS PENTING MENGELAK PUDING DARI JADI 2 LAPIS..!

**Pastikan agar2 betul2 suam sebelum dimasukkan ke dlm adunan telur untuk mengelakkan puding menjadi DUA LAPIS..!

** Pastikan sukatan agar2 adalah betul.. kalau agar2 kurang dr sukatan di atas, puding juga akan menjadi DUA LAPIS..

** Pastikan telur dipukul betul2 gebu & kembang ..
Tom Yam Seafood



Bahan bahan


1 -2 bungkus paste Tomyam Adabi
udang
sotong
ketam
lala
1 labu bawang besar-di potong 6
5 ulas bawang putih-di ketuk
1 in lengkuas-di ketuk
2 batang serai-di ketuk
lobak merah
cendawan
bunga kobis
(terserah nak banyak mana sayuran ini)
6 helai daun limau purut
2 biji buah tomato
2 biji limau nipis
3 sb susu cair
6 biji cili padi-di ketuk
Garam
Daun ketumbar -

Rebus udang, sotong, lala dlm 1 minit..tos kan..dan ketepikan dulu.

Rebus 2 1/2 cawan air .Masukkan bawang besar,bawang putih dan daun limau purut,serai,cili padi dan lengkuas.

Biarkan sebentar
Bila sudah mendidih masukkan sayur2an.
Kemudian masukkan pes tom yam Adabi ,perahan limau nipis dan garam.

Kemudian masukkan sea foods yg direbus td.

Padamkan api masukkan susu cair dan daun ketumbar..

Siap..;))

Nasi Lemak Tumis


Bahan2..

3 cawan beras
2 cawan santan
2 cawan air
1/2 sudu besar halba
1 daun pandan
1 cm halia-hiris halus
1 batang serai-titik
2 biji bawang merah-hiris
garam & gula secukup rasa
1 sudu minyak + 1 sudu minyak sapi

Cara-cara
Panaskan kedua-dua minyak, tumis bawang dan halia
hingga garing.

Masukkan air dan santan, kacau hingga pecah
minyak.
Bila mendidih, masukkan beras, daun pandan, halba, serai n\dan garam.

Pastu masak seperti nasi lemak biasa..



Paru Goreng Berlada dan Ayam Goreng Berempah



Paru Goreng Berlada

Bahan bahan

Paru di belah 4, cuci bersih dan di rebus dengan sedikit garam
10 batang cili padi- ikut suka (lebihkan jika suka pedas)*(Ina guna lada merah besar & cili kecik hijau
1 inci halia*
sehiris lengkuas*
1 biji bawang besar*
4 biji bawang putih*
kisar bahan bertanda*
sedikit garam
ajinomoto & gula nisan/ melaka
air asam jawa
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara

Paru yang telah direbus dihiris dan digoreng hingga agak garing, kemudian ditoskan..
Panaskan minyak, kemudian tumis bahan2 yang dikisar sehingga naik minyak, masukkan sedikit air asam jawa , garam, gula & aji
Masukkan paru yang telah digoreng dan gaul hingga sebati dan agak garing..
Sedia untuk dihidang.


Ayam Goreng Berempah

Bahan bahan
1 ekor ayam ~ potong kecil, bersih dan toskan
5 ulas bawang putih**
2 biji bawang besar**
1 inci halia**
5 batang serai**
1 sudu besar ketumbar(sangai/goreng tanpa minyak)**
**ditumbuk atau dikisar kering
1 sudu besar serbuk kari ayam/daging
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu besar tepung jagung **Ina ganti dgn "Crispy Powder**
1 biji telur
1 tangkai daun kari
Minyak untuk menggoreng.
Garam secukup rasa

Cara penyediaan:

1. Ayam yang telah dibersihkan digaul dengan bahan yang telah dikisar/ditumbuk dan daun kari, lalu diperap.
2. Kemudian goreng ayam hingga kekuningan atau garing. SIAP !


Donut Mayo





Bahan-bahannya
330 gram tepung gandum
1 1\2 sudu besar mayonis
1 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit mengunakan garpu)
120ml air suam
1 1\2 sudu besar marjerin
3 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil)
sedikit serbuk gula sebagai salutan pada donut mayo ni nanti. blend gula+tepung susu untuk saduran donut

CARA-CARA :

Di dalam bekas yang agak besar, tuangkan air suam. Masukkan yis segera, gula pasir, susu,marjerin dan mayonis. Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit.

Setelah yis mula berbuih, ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. Masukkan pula telur yg dipukul sedikit dan juga garam.

Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu (bila dah sebati tu dikacau satu arah je menggunakan sudu).

Ayak lagi tepung selebihnya, gaul menggunakan sudu seketika barulah uli menggunakan tangan.- tak perlu habiskan tepung tu kalau adunan sudah boleh diuli.

Uli sehingga doh sebati dan tidak lekat di tangan (sisa sisa tepung kat dlm bekas tu semua bersih)

Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan , biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

Bahagi doh pada bebola kecil dan rehatkan selama 6 hingga 8 minit, kemudian bentukkan seperti donut, lubangkan tengahnye dan goreng sehingga ke-emasan, gunakan api sederhana, angkat dan salutkan dengan serbuk gula, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba.




Kek Pelangi Puding Karamel





RESEPI KEK PUDING KARAMEL PELANGI
Loyang 8 inci / 20cm

Bahan-bahan untuk Gula Hangus:

2 sudu besar gula (boleh buat 1 1/2 sb untuk air gula ngam2 sahaja)


Cara-cara:

1.Masukkan gula di tengah loyang kek.
2.Panaskan dengan api perlahan di atas dapur.
3.Biarkan sehingga gula cair dan bewarna perang
4.Bila semua gula sudah hancur tutup api dan ratakan air gula memenuhi dasar loyang
5.Ketepikan dan sediakan pula adunan puding

** Air gula akan mengeras, biarkan sahaja. Gula ini akan cair apabila di bakar bersama dgn adunan puding dan kek nanti..**


Bahan-bahan untuk Puding

400ml fresh milk / 1 tin susu cair
3 biji KUNING TELUR (Putih telur masukkan ke dalam mangkuk pengadun untuk 'meringue' nanti)
2 biji telur
140 gram gula castor
1 sudu kecil esen vanila


Cara-cara:

1. Satukan 3 biji kuning telur dan 2 biji telur serta semua bahan-bahan di atas ke dalam mangkuk besar. Kacau perlahan-lahan supaya tidak berbuih.
2.Bila semua sebati, tapiskan ke dalam loyang gula hangus tadi.
3. Ketepikan

Bahan-bahan untuk Kek:

Adunan 1 (Meringue)

6 biji putih telur ( 3 biji putih telur dari bahan puding + dgn 3 biji putih telur baru)
70 gram gula castor

Cara-cara:

Pukul putih telur sehingga berbuih.
Masukkan gula castor.
Pukul lagi dengan speed tinggi sehingga kental dan kaku.
** Apabila mangkuk pengadun diterbalikkan adunan tidak tumpah..**
Ketepikan. Guna mixer yang sama tidak perlu basuh.. terus buat adunan ke-2 untuk kek.


Adunan 2:

3 biji kuning telur ( kuning telur dari bahan meringue tadi)
130 ml air
50 ml minyak masak
70 gram gula castor
140 gram tepung gandum
1 sudu teh baking powder

Cara-cara:

Ayak tepung bersama baking powder. Ketepikan.
Pukul kuning telur, air dan minyak masak sehingga putih dan gebu.
Masukkan gula castor dan pukul lagi sehingga kembang
Matikan mixer.
Kemudian masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit. Kacau dengan senduk kayu secara kaup balik sehingga semua bergaul sebati.
Masukkan separuh adunan 1 (meringue) ke dalam adunan . Kaup balik perlahan-lahan. Kemudian masukkan semua adunan 1 dan kacau rata secara kaup balik.
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian sama banyak.
Warnakan dengan warna pilihan anda.
Sudukan ke dalam loyang puding tadi.

Panaskan oven 160 degree. (panaskan sekali dgn tray oven yang ada air utk bain marie nanti)
Bakar secara double boiler atau bain marie selama 50 minit atau sehingga kek dan puding masak di rak paling bawah dalam oven.
Setelah masak biarkan kek di dalam oven selama 10 minit atau sehingga keliling kek lekang dari loyang.
Terbalikkan ke atas pinggan dan kek akan turun sendiri.
Segera lap lebihan air gula yang meleleh dan di atas puding secara perlahan dan berhati-hati supaya kek tidak basah.
Potong kek semasa kek benar-benar sejuk dan hidangkan. Sedap di makan selepas disejukkan di dalam peti sejuk....



PUDING KARAMEL





Bahan2 :
~ 400 ml susu segar/ 1 tin susu cair
~ 5 sudu besar gula halus
~ 3 biji telor
~ 2 biji kuning telor
~ 1 sudu teh esen vanila

Bahan utk karamel :
~ 5 sudu besar gula pasir kasar
~ 2 sudu besar air


Cara2 membuat karamel
Masukkan 5 sudu besar gula bersama 1 sudu besar air ke dalam loyang.. masak atas api yg kecik.. kalau api besar nanti hangus pulak.. kacau2 guna sudu bg rata..

Bila dah bertukar kaler keperangan sedikit baru masukkan satu sudu air lagi.. make sure gula dah cair dan bertukar keperangan sepenuhnya..

Dalam mangkuk atau bekas, masukkan kesemua telor bersama dgn gula halus.. kacau menggunakan whisker..

Kacau perlahan je tau agak2 kasi gula tu sebati atau pun larut.. Jgn pukul beriya2 ..kemudian masukkan susu dan esen vanila .. kacau sebati ..
Lastly.. tuang adunan tersebut ke dalam loyang yg berisi karamel..

TAPIS ye adunan tu sblm tuang...sbb dalam adunan tu mesti ada putih telor yg berketul2

Kemudian kukus selama 30 minit dgn api sederhana.. Sekiranya selepas 30 minit tapi puding masih lembik, sila tambah lagi masa kukusan.. kukus lagi sampai puding betul2 masak..

**Pastikan periuk kukusan di panaskan terlebih dahulu..**

~Selamat Mencuba~ ;))


Kek Pisang





 Bahan-Bahan
2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
3 biji pisang yang telak dilenyek
1/2 cawan minyak masak ** ina guna minyak zaitun**
1 sudu kecil esen vanila
2 biji telur
sedikit esen pisang

Caranya

1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 180darjah.

2. Kemudian, putar telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung.

3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek dan  bakar pada suhu 180 darjah selama 40 minit atau satu jam.

4. Setelah siap dibakar, keluarkan dari acuan dan sejukkan atas redai, sedia untuk dihidangkan, selamat mencuba.