Triffle Pisang Lemak Manis
Bahan:-
Bahan:-
- 1 gulung swiss roll cake - inti blueberi atau ikut selera
- 20 biji pisang lemak manis - (dapatkan yg baru nak kuning je tau, jgn yg masak) kupas kulitnya
- 1 tin susu sejat Ideal
- 1/4 cawan gula pasir
- 1 biji kuning telor - dipukul sikit
- 1 sudu kecil esen vanila
- *1 1/2 sudu besar tepung jagung ) * dibancuh
- * 3 sudu besar air ) bersama
- buah ceri - belah dua
- minyak untuk menggoreng pisang
- Panaskan kuali, goreng pisang lemak manis (tanpa tepung) hingga berwarna coklat keemasan. Angkat dan toskan.
- Potong 1/2 inci tebal kek gulung, susun di dalam bekas yang sesuai.
- Dalam periuk, campurkan susu sejat, gula, esen vanila dan telor. Masak dengan api sederhana hingga mendidih.
- Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau sebentar hingga agak pekat. Tutup api. Biarkan sejuk sedikit.
- Tuangkan ke dalam bekas yang telah disusun kek gulung tadi.
- Aturkan pisang di permukaan triffle tadi serta hiaskan dengan ceri. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 3 atau 4 jam sebelum dihidangkan.