UmiYgBizi

Wednesday, July 28, 2010

Donut


Salammmmmm .. korang suka makan donut?? Mesti ramai yang suka makan kannn .. dan yang sohihnya selalu beli kat kedai, yer dak ..?? ekekeke .. Apa kata cuba try test buat sendiri pulak .. Resepi yang ina nak kongsikan nih, insya'allah .. menjadiknye donut korang tu nanti .. Hasilnya memang gebusss & lembut walopon dah sejuk ..

Bebaru ni ina ada beli Dunkin Donut .. singgah beli pasal nak alas perut anak pompuan yang baru balik sekolah .. sebab lepas ambik dia tu, tak terus balik umah .. ada hal sikit nak ke satu tempat .. risaukan takut dia kelaparan singgah ler kat dunkin donat .. bila tengok & belek2 dunkin donut yang dah dibeli tu, dalam hati berkata, ishh .. ishhh .. lembut lagi donut yang haku buat .. hehehe .. ;-P

Okeylaaa .. masa dah suntuk ina nak berceloteh panjang2 .. jomlah kita semak resepi donut nih ..

Bahan-bahan:

20 g yis basah (fresh yeast / compress yeast) - kalau guna yis kering segera sebyk 6 g saja tapi best yis basah
125 ml susu segar suam
25 g mentega } dicairkan
2 kuning telur
250 g tepung gandum
1-2 sudu besar gula castor
minyak utk menggoreng
gula castor secukupnya utk taburan

Cara membuat:

1. Campurkan yis dgn sedikit susu, kacau. Kemudian masukkan baki susu, mentega, kuning telur dan gula, kacau sebati.

2. Ayakkan tepung ke dlm mangkuk adunan yg lain, curahkan campuran yis tadi di tengah2 tepung kemudian gaul sebati.

3. Uli adunan sehingga menjadi doh yg licin (tidak melekat dijari) kemudian masukkan doh kedlm mangkuk besar, tutup dgn kain lembab selama 1 jam.

4. Kemudian uli semula dan canai menjadi setebal 2 cm

5. Ambil penerap bulat, terap hingga habis

6. Biarkan donut tadi atas dulang yg telah disapu dgn sedikit minyak dan biarkan selama 20-30 min

7. Goreng sehingga keperangan dgn api perlahan

8. Angkat dan toskan minyak nya bila sejuk bolehlah digaul kan dgn gula halus

** kalau nak cepat tak payah terap .. Cubit aje doh tu sikit2 and then gentel bulat2 .. pastu tunggu dia 'membesar' dari saiz asal, kendian baru digoreng ..

** Sedikit info ~ Yis basah tu nama saintifik nye Compressed Yeast .. kalau pegi supemarket ianya diletak kat bahagian frozen .. Warnanye coklat, berbentuk 4 segi & baunye busyuk ..

Ade jual mcm2 brand & saiz .. Ina beli saiz yg paling kecik 60..gm - RM1.20 .. Yis basah kena bancuh dgn air suam bergula /susu suam utk menaikkan dia .. berbeza dgn yis kering @ mauripan tu, coz yis kering boleh terus dicampurkan ke dlm tepung .. ;))

2 comments:

  1. comei nyer donut...hehehe...aku nie byk nak try resepi aok...sokmo dok buat2..hehehehe..

    ReplyDelete
  2. senang je buat donut tu .. takpe,smpan jer resepi nih .. free2 nanti boleh ler try ekk ..;D

    ReplyDelete