Wednesday, August 18, 2010
Paceri Nenas
Bulan2 puasa nih sedap makan paceri nenas kan .. Jom kita buat paceri nenas .. kalau tak abis, boleh simpan dlm peti, makan esok pulak .. hehehe .. jimat giteww ..
Bahan A
1 biji nenas, potong kecil
3 cawan santan pekat dari 1 biji kelapa
4 sudu besar minyak
2 sudu besar gula merah/putih
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa
Bahan B – bahan tumbuk
1 inci halia
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering
Bahan C
1 inci
kulit kayu manis
6 sudu besar rempah kari ikan, bancuh dengan air
Cara Menyediakannya
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu manis dan rempah kari yang digaul dengan air.
2. Masukkan kerisik dan nenas. Kacau supaya rempah tidak melekat pada periuk.
3. Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir. Masak hingga kuah pekat dan naik minyak.
Tuesday, August 17, 2010
Penang Char KueyTiaw
Wokeh .. tadi kita dah tengok resepi sotong celup tepung, kali ni kita tengok resepi Penang Char Kuey Tiaw plak .. Selamat mencuba ..:)
Bahan-bahan ( 2 org )
* * UTK PASTE *
* 200 gm udang
* 250ml air
* 4 ulas bawang putih di ketuk
* 6 sb sos tiram
* 3 sk kicap pekat
* 3 sb kicap manis
* 1 sk petis
* 2 sb pati ikan bilis / pati udang
* 2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
* 1 sk gula
* * UTK MEE *
* 300 gm kuey teow
* 1 sb cili boh
* kerang
* sedikit kucai & taugeh
* 2 biji telur
Cara-cara
1. UTK PASTE- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang.
2. Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
3. UTK MEE- Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
4. Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.(** Step yg ini, ina ubah sikit. Lepas masukkan, kuey teow,kucai & taugeh,ina gaul kejap pastu curahkan dlm pinggan. Tinggalkan sikit kuah utk pecahkan telur & biarkan telur tu masak separuh sebiji mcm tu tanpa dikacau. Dah siap telur tu, ina curahkan dlm pinggan yg berisi kuey tiaw tadi)
5. **Paste ni selalu derang guna untuk meniaga so udang yg direbus mmg derang pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tp petis kena tambah lg, jadi 1 sudu besar.
Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa cam tawar leh adjust eh......
Bahan-bahan ( 2 org )
* * UTK PASTE *
* 200 gm udang
* 250ml air
* 4 ulas bawang putih di ketuk
* 6 sb sos tiram
* 3 sk kicap pekat
* 3 sb kicap manis
* 1 sk petis
* 2 sb pati ikan bilis / pati udang
* 2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
* 1 sk gula
* * UTK MEE *
* 300 gm kuey teow
* 1 sb cili boh
* kerang
* sedikit kucai & taugeh
* 2 biji telur
Cara-cara
1. UTK PASTE- Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang.
2. Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
3. UTK MEE- Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
4. Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.(** Step yg ini, ina ubah sikit. Lepas masukkan, kuey teow,kucai & taugeh,ina gaul kejap pastu curahkan dlm pinggan. Tinggalkan sikit kuah utk pecahkan telur & biarkan telur tu masak separuh sebiji mcm tu tanpa dikacau. Dah siap telur tu, ina curahkan dlm pinggan yg berisi kuey tiaw tadi)
5. **Paste ni selalu derang guna untuk meniaga so udang yg direbus mmg derang pakai. Tapi utk kegunaan sendiri kalau tak nak rebus ngan udang pun boleh tp petis kena tambah lg, jadi 1 sudu besar.
Paste ni juga sepatutnya sudah cukup masin dan manisnya so tak perlu letak lg garam n gula masa masak buat kuey teow tp kalau rasa cam tawar leh adjust eh......
Sotong Celup Tepung
Assalamualaikum .. Malam-malam baru berpeluang update blog .. Maklumlaa, anak-anak dah tido semua, barulah selesa,tenang jiwa dan raga nih nak menaip .. hehehe ..
Entri kali nih ina nak share ngan kenkawan resepi Sotong Celup Tepung .. Resepi nih ina dah letak kat Fb exceli .. Tapi takpe la kan, siaran astro .. Untuk rujukan di masa-masa akan datang, betul tak ..
First time ina pakai resepi nih, dah jatuh chenta .. Sebab hasilnya, sotong tu jadi rangup & tepung tu elok je bersalut dengan sotong .. Sebelum ni ina pernah buat pakai resepi lain, tapi lepas siap goreng, tepung jadi lembik mcm jemput-jemput pastu tertanggal dari sotong ..
Resepi yang ini, alhamdulillah menjadik seperti yang diidamkan .. So, pada sesape yang nak try tu sila-sila kanlah salin resepi ni yerk .. ;-D
Bahan-bahannya
2 ekor sotong saiz sederhana
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras -boleh diganti dgn tepung jagung atau tepung katakuriko (tepung kentang)
2 sudu kecil serbuk kari ( ni kalau tak nak letak pun takpe)
garam
lada sulah
1 sudu kecil baking powder
Cara-caranya
1. Mula-mula potong sotong bentuk ring, rebus separuh masuk, lebih kurang 5 minit ke 8 minit, step ni penting utk MENGELAKKAN SOTONG MELETUP apabila digoreng nanti. Kemudian toskan dan gaul dengan lada sulah.
2.Kemudian buat adunan batter, satukan tepung gandum, tepung beras, serbuk kari, baking powder dan garam, gaul rata dan masukkan air, pastikan jangan terlalu cair, mcm batter nak buat goreng pisang.
3.Celupkan sotong tadi dan goreng hingga perang dan jangan terlalu lama kerana sotong tadikan dan separuh masak. Selamat Mencuba.. ;-)
* Kalau boleh adunan ni DIPERAP SELAMA 1/2 JAM DULU baru celupkan sotong, supaya adunan lebih mesra dan TEPUNG ELOK LEKATNYE apabila digoreng nanti. : )
Entri kali nih ina nak share ngan kenkawan resepi Sotong Celup Tepung .. Resepi nih ina dah letak kat Fb exceli .. Tapi takpe la kan, siaran astro .. Untuk rujukan di masa-masa akan datang, betul tak ..
First time ina pakai resepi nih, dah jatuh chenta .. Sebab hasilnya, sotong tu jadi rangup & tepung tu elok je bersalut dengan sotong .. Sebelum ni ina pernah buat pakai resepi lain, tapi lepas siap goreng, tepung jadi lembik mcm jemput-jemput pastu tertanggal dari sotong ..
Resepi yang ini, alhamdulillah menjadik seperti yang diidamkan .. So, pada sesape yang nak try tu sila-sila kanlah salin resepi ni yerk .. ;-D
Bahan-bahannya
2 ekor sotong saiz sederhana
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras -boleh diganti dgn tepung jagung atau tepung katakuriko (tepung kentang)
2 sudu kecil serbuk kari ( ni kalau tak nak letak pun takpe)
garam
lada sulah
1 sudu kecil baking powder
Cara-caranya
1. Mula-mula potong sotong bentuk ring, rebus separuh masuk, lebih kurang 5 minit ke 8 minit, step ni penting utk MENGELAKKAN SOTONG MELETUP apabila digoreng nanti. Kemudian toskan dan gaul dengan lada sulah.
2.Kemudian buat adunan batter, satukan tepung gandum, tepung beras, serbuk kari, baking powder dan garam, gaul rata dan masukkan air, pastikan jangan terlalu cair, mcm batter nak buat goreng pisang.
3.Celupkan sotong tadi dan goreng hingga perang dan jangan terlalu lama kerana sotong tadikan dan separuh masak. Selamat Mencuba.. ;-)
* Kalau boleh adunan ni DIPERAP SELAMA 1/2 JAM DULU baru celupkan sotong, supaya adunan lebih mesra dan TEPUNG ELOK LEKATNYE apabila digoreng nanti. : )
Sunday, August 15, 2010
Nasi Minyak Istimewa
Salam semuaaa .. Kenkawan suka makan nasik minyak ..?? Selalu makan yang kat kedai ke atau yang kat umah orang kawin ..? Sendiri bikin punya pernah makan tak ..? Aaaaa ...?? Tak pernah?? ishhh .. ishhhh .. Kesian .. kesian .. tak tau ker atau ade penyakit yang satu lagi .. penyakit ape?? alaaahhhh , wat-wat tak tau plak .. hehehe ..Cuba buat sekali nasik minyak dari air tangan sendiri .. Pakai resepi nih .. Gerenti suami ngan mak mertua puji sampai kembang sebesen .. ekekekek ..
Resepi nasik minyak nih memang ina dah buat banyak-banyak kali dah .. Hasilnya memang memuaskan hati .. Tak rugi mencuba tau ..
Aduih asik cerita pasal nasik nih, makin berkeriut-keriut perut ina ni haaa .. jom ler kita mentelaah resepi dan cara-cara kat bawah nih ..
Bahan-bahan
2 camca besar minyak sapi
2 camca besar mentega atau marjerin
2 camca besar minyak sapi
2 camca besar mentega atau marjerin
Bahan A
2 labu bawang besar, dicincang halus
3 ulas bawang putih, dicincang halus
2 cm hala, dicincang
4 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 kelopak bunga lawang
3 biji buah pelaga, dititik
3 cawan air
½ cawan Krimer Sejat Rendah Lemak IDEAL
500 gm beras basmati, basuh & tuskan
3 camca teh Serbuk Pati Ayam MAGGI
2 labu bawang besar, dicincang halus
3 ulas bawang putih, dicincang halus
2 cm hala, dicincang
4 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 kelopak bunga lawang
3 biji buah pelaga, dititik
3 cawan air
½ cawan Krimer Sejat Rendah Lemak IDEAL
500 gm beras basmati, basuh & tuskan
3 camca teh Serbuk Pati Ayam MAGGI
Bahan B
¼ cawan bawang goreng
¼ cawan kismis
1 biji hirisan cili merah
daun pudina *optional
¼ cawan bawang goreng
¼ cawan kismis
1 biji hirisan cili merah
daun pudina *optional
Cara Menyediakan:
- Panaskan minyak sapi dan mentega. Tumis bahan A hingga wangi.
- Masukkan air, Susu Sejat dan beras.
- Masukkan Pati MAGGI dan masak nasi bertutup hingga air kering dan nasi masak.
- Taburkan bahan B sebagai hiasan.
Nasi Lemak Tumis
Salam kenkawannn .. Sekarang ina ada masa free sikit .. So, boleh ler kongsi resepi lagi .. kali ni ina nak kongsi resepi Nasi Lemak Tumis .. setiap kali buat nasi lemak, memang ina pakai resepi ni .. Memang sedap hasilnya .. Baiklah .. pada sape-sape yang nak try masak nasik lemak nih, mari salin resepinya ..:))
Bahan: ( 5-6 orang )
3 cawan beras
2 cawan santan
2 cawan air
1/2 sb halba
1 daun pandan
1 batang serai (dititik)
1 cm halia (dihiris halus)
2 biji bawang merah (dihiris halus)
garam secukup rasa
1 sk minyak + 1 sk minyak sapi
Cara:
- Panaskan kedua-dua minyak, tumis bawang dan halia hingga garing.
- Masukkan air & santan, kacau hingga pecah minyak. Bila mendidih, masukkan beras, daun pandan, halba, serai & garam.
- Pastu masak seperti nasi lemak biasa.
Hidangkan bersama sambal tumis ikan bilis/ikan tongkol/udang/sotong, timun, telur n ikan bilis goreng.
Nasi Kuning
Assalamualaikum .. Hari nih dah masuk hari ke-5 kita berpuasa yerk .. Cuaca hari nih mendung jer .. Ok la tu .. tak la rasa dahaga sangat .. Tapi perut pulak yang berkeriut-keriut .. ehehehe ..
Petang semalam, suami tanya hari nih berbuka apa? Ina jawab, "Nak buat nasik kuning .. "Nasi kuning???", balas suami .. " Eleh, macam la tak pernah dengo nasik kuning".. Ina kata kat dia ... "Oooooo" .. jawab suami .. Baru dia ingat ..
Tengooook, punyalah lama suami tak makan nasi kuning semenjak berhijrah ke negeri orang nih, sampai dah hilang ingatan kejap ape tu nasi kuning .. errrrr plus bininya pun tak pernah buat .. semalam baru first time buat .. mana suami tak hilang ingatan apa tu nasi kuning .. ekekekek ;-P
Nasi nih biasa jumpa kat negeri Terengganu .. Orang Terengganu biasa makan nasik nih dengan gulai ikan tongkol, acar timun & sambal belacan .. fuhhhh terrrangkat yuuuu .. Nyummm .. nyummmm ..
Okey, mari kita teliti bahan-bahan dan cara-cara penyediaan nasi nih yer ..
Bahan-Bahan
3 cawan beras- dibasuh dan ditoskan
3 cawan air- kadang2 sukatan air ikut jenis beras. Tapi kat sini untuk rujukan sahaja ye!
1/2 cawan susu cair -susu biasa pun boleh tapi bancuhkan dengan air dulu.
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1/2 inci halia
*bawang merah, bawang putih dan halia dikisar, dimayang pun boleh
2 biji bunga lawang
2 biji buah pelaga
3 batang cengkih
1 batang kulit kayu manis
garam dan gula secukup rasa
2 helai daun pandan
2 sudu teh pewarna kuning
Marjerin dan sedikit minyak untuk menumis
Cara Memasak
- Masukkan marjerin dan sedikit minyak untuk menumis kedalam periuk nasi.
- Bila minyak dah panas masukkan bunga lawang, cengkih, buah pelaga dan kulit kayu manis. Kemudian masukkan bahan2 kisar tadi.
- Agak2 dah naik bau, masukkan air, susu dan letak pewarna kuning. Masukkan beras, gula dan garam. Tutup periuk.
- Bila nasik dah mendidih bolehlah letak daun pandan. Tunggu sehingga masak. Sambil tu bolehlah kacau nasik bagi rata.
Subscribe to:
Posts (Atom)