UmiYgBizi

Monday, May 13, 2013


PUDING KARAMEL





Bahan2 :
~ 400 ml susu segar/ 1 tin susu cair
~ 5 sudu besar gula halus
~ 3 biji telor
~ 2 biji kuning telor
~ 1 sudu teh esen vanila

Bahan utk karamel :
~ 5 sudu besar gula pasir kasar
~ 2 sudu besar air


Cara2 membuat karamel
Masukkan 5 sudu besar gula bersama 1 sudu besar air ke dalam loyang.. masak atas api yg kecik.. kalau api besar nanti hangus pulak.. kacau2 guna sudu bg rata..

Bila dah bertukar kaler keperangan sedikit baru masukkan satu sudu air lagi.. make sure gula dah cair dan bertukar keperangan sepenuhnya..

Dalam mangkuk atau bekas, masukkan kesemua telor bersama dgn gula halus.. kacau menggunakan whisker..

Kacau perlahan je tau agak2 kasi gula tu sebati atau pun larut.. Jgn pukul beriya2 ..kemudian masukkan susu dan esen vanila .. kacau sebati ..
Lastly.. tuang adunan tersebut ke dalam loyang yg berisi karamel..

TAPIS ye adunan tu sblm tuang...sbb dalam adunan tu mesti ada putih telor yg berketul2

Kemudian kukus selama 30 minit dgn api sederhana.. Sekiranya selepas 30 minit tapi puding masih lembik, sila tambah lagi masa kukusan.. kukus lagi sampai puding betul2 masak..

**Pastikan periuk kukusan di panaskan terlebih dahulu..**

~Selamat Mencuba~ ;))


No comments:

Post a Comment