UmiYgBizi

Monday, May 13, 2013

Triffle Pisang Lemak Manis



Bahan:-
  • 1 gulung swiss roll cake - inti blueberi atau ikut selera
  • 20 biji pisang lemak manis - (dapatkan yg baru nak kuning je tau, jgn yg masak) kupas kulitnya
  • 1 tin susu sejat Ideal
  • 1/4 cawan gula pasir
  • 1 biji kuning telor - dipukul sikit
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • *1 1/2 sudu besar tepung jagung ) * dibancuh
  • * 3 sudu besar air ) bersama
  • buah ceri - belah dua
  • minyak untuk menggoreng pisang
Cara-Cara:-
  1. Panaskan kuali, goreng pisang lemak manis (tanpa tepung) hingga berwarna coklat keemasan. Angkat dan toskan.
  2. Potong 1/2 inci tebal kek gulung, susun di dalam bekas yang sesuai.
  3. Dalam periuk, campurkan susu sejat, gula, esen vanila dan telor. Masak dengan api sederhana hingga mendidih.
  4. Masukkan bancuhan tepung jagung dan kacau sebentar hingga agak pekat. Tutup api. Biarkan sejuk sedikit.
  5. Tuangkan ke dalam bekas yang telah disusun kek gulung tadi.
  6. Aturkan pisang di permukaan triffle tadi serta hiaskan dengan ceri. Masukkan ke dalam peti sejuk selama 3 atau 4 jam sebelum dihidangkan.
# Note - Sila dapatkan pisang lemak manis yang baru nak masak (baru kuning sikit2) je tau, baru boleh digoreng, jgn beli yang masak dah kuning tu ok..x boleh nak goreng nnt, meresap minyak sakan lak.

1 comment:

  1. Nice recipe.

    Assalamulaikum dan salam perkenalan. Jemput singgah di blog http://www.kedaivitamin2u.blogspot.com. Di sini ada info supplement produk keluaran Shaklee

    ReplyDelete