UmiYgBizi

Monday, May 13, 2013

Puding Buih Berkuah



Bahan-bahan ( lebih dari 5 org boleh makan )

1 paket agar2 strip (bertali ~ lebih kurang 35gm) ~ rendam dalam 1/2 jam dan toskan
1.75 liter air
9 sudu besar gula
1 helai daun pandan ~ disimpul
6 biji telur gred A ~ simpankan 1 kuning telur utk dimasukkan ke dalam kuah
1 tin fruit cocktail ~ optional
Pewarna dan paste ikut citarasa ~ Ina gunakan pewarna kuning dan paste jagung manis, tak nak letak paste pun tak mengapa tp letaklah esen vanila utk tak nak bg bau hanyir telur

UTK KUAH
1 tin susu cair
2 tin air (guna tin susu cair)
7 sudu besar gula ~ ikut citarasa, kalau suka manis tambah sendiri ya..
2 sudu besar tepung kastard
1 biji kuning telur yg diambil dari 6 biji telur td
2 helai daun pandan ~ disimpulkan
1/2 sudu kecil garam

Cara-cara

Masak agar2 bersama air, gula & daun pandan hingga mendidih. Bila dah mendidih masukkan pewarna dan paste mengikut citarasa masing2. Kacau sebati.

Bila agar2 dah suam2 panas, pukul telur hingga betul2 kembang dan gebu. ( 6 putih dan 5 kuning sahaja ya). Bagi yg cuma ada mixer cap ayam mcm saya ni or hand mixer boleh lah asingkan putih dan kuning telur tu.
Pukul dulu putih telur hingga menjadi kembang (kalau kita terbalikkan mangkuk tu dia tak tumpah) baru dimasukkan kuning telur satu persatu sambil dipukul lg hingga betul2 kembang dan gebu.

** Ina punya style~ Pukul KUNING TELUR dulu sampai gebu , kemudian BARU PUKUL PUTIH TELUR sampai gebu juga ..then satukan jadikan sebekas, pukul sekejap lagi utk sebatikan ..**

Tuangkan adunan agar2 ke dlm adunan telur dan kacau/pukul dgn mixer hingga sebati. Masukkan ke dlm acuan yg telah diletakkan fruit cocktail. Fruit cocktail ini boleh juga diletakkan begitu saja dlm mangkuk berisi puding ni ketika nak makan.. Biarkan sejuk barulah dimasukkan ke dlm peti ais.

UTK MEMBUAT KUAH:

Masukkan kesemua bahan ke dlm periuk dan masaklah hingga mendidih. Kuah ini hendaklah sentiasa dikacau supaya tidak berketul. Bila dah mendidih, tutup api dan biarkan sejuk. Bila dah sejuk masukkan dlm peti ais.
Bila nak menghidang, letakkan puding ke dlm mangkuk dan curahkan kuah. Sedap dimakan masa sejuk.

TIPS PENTING MENGELAK PUDING DARI JADI 2 LAPIS..!

**Pastikan agar2 betul2 suam sebelum dimasukkan ke dlm adunan telur untuk mengelakkan puding menjadi DUA LAPIS..!

** Pastikan sukatan agar2 adalah betul.. kalau agar2 kurang dr sukatan di atas, puding juga akan menjadi DUA LAPIS..

** Pastikan telur dipukul betul2 gebu & kembang ..

No comments:

Post a Comment