UmiYgBizi

Monday, May 13, 2013

Paru Goreng Berlada dan Ayam Goreng Berempah



Paru Goreng Berlada

Bahan bahan

Paru di belah 4, cuci bersih dan di rebus dengan sedikit garam
10 batang cili padi- ikut suka (lebihkan jika suka pedas)*(Ina guna lada merah besar & cili kecik hijau
1 inci halia*
sehiris lengkuas*
1 biji bawang besar*
4 biji bawang putih*
kisar bahan bertanda*
sedikit garam
ajinomoto & gula nisan/ melaka
air asam jawa
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara

Paru yang telah direbus dihiris dan digoreng hingga agak garing, kemudian ditoskan..
Panaskan minyak, kemudian tumis bahan2 yang dikisar sehingga naik minyak, masukkan sedikit air asam jawa , garam, gula & aji
Masukkan paru yang telah digoreng dan gaul hingga sebati dan agak garing..
Sedia untuk dihidang.


Ayam Goreng Berempah

Bahan bahan
1 ekor ayam ~ potong kecil, bersih dan toskan
5 ulas bawang putih**
2 biji bawang besar**
1 inci halia**
5 batang serai**
1 sudu besar ketumbar(sangai/goreng tanpa minyak)**
**ditumbuk atau dikisar kering
1 sudu besar serbuk kari ayam/daging
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu besar tepung jagung **Ina ganti dgn "Crispy Powder**
1 biji telur
1 tangkai daun kari
Minyak untuk menggoreng.
Garam secukup rasa

Cara penyediaan:

1. Ayam yang telah dibersihkan digaul dengan bahan yang telah dikisar/ditumbuk dan daun kari, lalu diperap.
2. Kemudian goreng ayam hingga kekuningan atau garing. SIAP !

No comments:

Post a Comment