Paru Goreng Berlada dan Ayam Goreng Berempah
Paru Goreng Berlada
Bahan bahan
Paru di belah 4, cuci bersih dan di rebus dengan sedikit garam
10 batang cili padi- ikut suka (lebihkan jika suka pedas)*(Ina guna lada merah besar & cili kecik hijau
1 inci halia*
sehiris lengkuas*
1 biji bawang besar*
4 biji bawang putih*
kisar bahan bertanda*
sedikit garam
ajinomoto & gula nisan/ melaka
air asam jawa
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara
Paru yang telah direbus dihiris dan digoreng hingga agak garing, kemudian ditoskan..
Panaskan minyak, kemudian tumis bahan2 yang dikisar sehingga naik minyak, masukkan sedikit air asam jawa , garam, gula & aji
Masukkan paru yang telah digoreng dan gaul hingga sebati dan agak garing..
Sedia untuk dihidang.
Ayam Goreng Berempah
Bahan bahan
1 ekor ayam ~ potong kecil, bersih dan toskan
5 ulas bawang putih**
2 biji bawang besar**
1 inci halia**
5 batang serai**
1 sudu besar ketumbar(sangai/goreng tanpa minyak)**
**ditumbuk atau dikisar kering
1 sudu besar serbuk kari ayam/daging
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu besar tepung jagung **Ina ganti dgn "Crispy Powder**
1 biji telur
1 tangkai daun kari
Minyak untuk menggoreng.
Garam secukup rasa
Cara penyediaan:
1. Ayam yang telah dibersihkan digaul dengan bahan yang telah dikisar/ditumbuk dan daun kari, lalu diperap.
2. Kemudian goreng ayam hingga kekuningan atau garing. SIAP !
Paru Goreng Berlada
Bahan bahan
Paru di belah 4, cuci bersih dan di rebus dengan sedikit garam
10 batang cili padi- ikut suka (lebihkan jika suka pedas)*(Ina guna lada merah besar & cili kecik hijau
1 inci halia*
sehiris lengkuas*
1 biji bawang besar*
4 biji bawang putih*
kisar bahan bertanda*
sedikit garam
ajinomoto & gula nisan/ melaka
air asam jawa
Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara
Paru yang telah direbus dihiris dan digoreng hingga agak garing, kemudian ditoskan..
Panaskan minyak, kemudian tumis bahan2 yang dikisar sehingga naik minyak, masukkan sedikit air asam jawa , garam, gula & aji
Masukkan paru yang telah digoreng dan gaul hingga sebati dan agak garing..
Sedia untuk dihidang.
Ayam Goreng Berempah
Bahan bahan
1 ekor ayam ~ potong kecil, bersih dan toskan
5 ulas bawang putih**
2 biji bawang besar**
1 inci halia**
5 batang serai**
1 sudu besar ketumbar(sangai/goreng tanpa minyak)**
**ditumbuk atau dikisar kering
1 sudu besar serbuk kari ayam/daging
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu besar tepung jagung **Ina ganti dgn "Crispy Powder**
1 biji telur
1 tangkai daun kari
Minyak untuk menggoreng.
Garam secukup rasa
Cara penyediaan:
1. Ayam yang telah dibersihkan digaul dengan bahan yang telah dikisar/ditumbuk dan daun kari, lalu diperap.
2. Kemudian goreng ayam hingga kekuningan atau garing. SIAP !
No comments:
Post a Comment