UmiYgBizi

Friday, December 10, 2010

Homemade coklat ice-cream

Haaaa...pernah tak kenkawan terfikir nak try buat ice-cream sendiri .. Senang jer tau nak buatnya..Tapi beli lagi ler senang..Hulur duit,terus boleh makan..hehehe ...alahh..sesekali cuba buat eksperimen benda2 yang belum buat apa salahnya kan..lebih-lebih lagi kalau menjadi..syiokkkk dan hilang penat menggodek-godek tu .. ;-P

Rasa ice-cream ni sebijik macam hat kita beli kat pasaraya tu..Memang sedap ! Pada yang nak mencuba dan buktikan yang dalam diri tu memang ada skill boleh buat homemade ice-cream,boleh ler salin & simpan resepi di bawah ni yer .. 

Bahan-bahan
2 1/2 cawan coffeamate (tepung krimer)
250 ml susu segar ( ina pakai susu full cream,sbb masa beli tu,main hambik jer ;-P)
1/2 cawan gula pasir
*Perasa coklat (Emulco)
- Optional (Kalau tak suka coklat,boleh tukar ke perasa lain)

Kat atas tu antara bahan2 yang ina guna untuk buat ice-cream ni..Pada yang tak tau apa tu Emulco, tu yg posing kat depan sekali tu..Yg pakai tudung hijau ,bertenggek atas bekas tu ..itulah dia coklat Emulco.. :)).. Okey jom kita tengok cara2 nak buatnya pulak ..

Cara-cara

1. Satukan coffeamate (tepung krimer), susu segar dan gula pasir. Pukul sekadar disebatikan.

2. Simpan dalam peti sejuk bahagian freezer selama 1 jam 1/2.

3.Keluarkan dan letakkan *coklat emulco. Pukul lagi dengan kelajuan maksimum selama 10 minit atau sehingga adunan menjadi pekat dan gebu.

4. Masukkan dalam peti sejuk bahagian freezer semula. Biarkan beku.

~ Selamat Mencuba ~ (^_^)v

3 comments:

  1. takleh makan eskrim la skang k'ina..batukk..huk2!

    ReplyDelete
  2. siann tie...amalkan petua yg tie duk buat tu yerk .. kalau batuk2 ni,nak tido pun terganggu kan..(T_T)

    ReplyDelete
  3. coklat emulco nak letak bape sudu?

    ReplyDelete