Rasa ice-cream ni sebijik macam hat kita beli kat pasaraya tu..Memang sedap ! Pada yang nak mencuba dan buktikan yang dalam diri tu memang ada skill boleh buat homemade ice-cream,boleh ler salin & simpan resepi di bawah ni yer ..
Bahan-bahan
2 1/2 cawan coffeamate (tepung krimer)
250 ml susu segar ( ina pakai susu full cream,sbb masa beli tu,main hambik jer ;-P)
1/2 cawan gula pasir
250 ml susu segar ( ina pakai susu full cream,sbb masa beli tu,main hambik jer ;-P)
1/2 cawan gula pasir
*Perasa coklat (Emulco)
- Optional (Kalau tak suka coklat,boleh tukar ke perasa lain)
- Optional (Kalau tak suka coklat,boleh tukar ke perasa lain)
Kat atas tu antara bahan2 yang ina guna untuk buat ice-cream ni..Pada yang tak tau apa tu Emulco, tu yg posing kat depan sekali tu..Yg pakai tudung hijau ,bertenggek atas bekas tu ..itulah dia coklat Emulco.. :)).. Okey jom kita tengok cara2 nak buatnya pulak ..
Cara-cara
1. Satukan coffeamate (tepung krimer), susu segar dan gula pasir. Pukul sekadar disebatikan.
2. Simpan dalam peti sejuk bahagian freezer selama 1 jam 1/2.
3.Keluarkan dan letakkan *coklat emulco. Pukul lagi dengan kelajuan maksimum selama 10 minit atau sehingga adunan menjadi pekat dan gebu.
4. Masukkan dalam peti sejuk bahagian freezer semula. Biarkan beku.
~ Selamat Mencuba ~ (^_^)v
Cara-cara
1. Satukan coffeamate (tepung krimer), susu segar dan gula pasir. Pukul sekadar disebatikan.
2. Simpan dalam peti sejuk bahagian freezer selama 1 jam 1/2.
3.Keluarkan dan letakkan *coklat emulco. Pukul lagi dengan kelajuan maksimum selama 10 minit atau sehingga adunan menjadi pekat dan gebu.
4. Masukkan dalam peti sejuk bahagian freezer semula. Biarkan beku.
~ Selamat Mencuba ~ (^_^)v
takleh makan eskrim la skang k'ina..batukk..huk2!
ReplyDeletesiann tie...amalkan petua yg tie duk buat tu yerk .. kalau batuk2 ni,nak tido pun terganggu kan..(T_T)
ReplyDeletecoklat emulco nak letak bape sudu?
ReplyDelete