UmiYgBizi

Friday, December 10, 2010

Bee Hoon Singapore ke Mee Hoon Singapura?

Selamat petang kenkawan..Cuaca kat luar sekarang ni mendungggg jer dari pagi tadi..Semua kenkain tak kering..Yang dalam mesin basuh pun ada lagi tak berjemur..Tak cukup ampaian dah ..(T_T)..Tengahari tadi ina tak masak pun untuk lunch..Anak-anak ina bagi makan nasi dagang yg dibeli dgn pakcik naik moto..Pakcik naik moto yang hari-hari duk lalu kat kawasan perumahan ni sambil mengepin-ngepin hon motonya itu .. So,this petang anak2 dah menggagau cari makanan..Nak-nak anak ina hat jantan hat sulong tu ..Kejap2 bukak peti,kejap2 bukak tudung saji.. -__-
Kesian pulak haku nengoknye.. Uminya ni pulak tengah diserang demam..
demam m.a.l.a.s...ngeeeeee ..tak tahan tengok si anak tu duk mundar-mandir mencari makanan, maka ina pun terus bertuko jadi chef two..bukan chef wan yer ..  Sepantas kilat berkentung-kentang kat dapo menggoreng mee hoon ala-ala singapore .. anak-anak suka sangat mee hoon ni..bertambah-tambah derang makan.. sendawa pon sampai 2-3 kali..hmm hilang fenat aku memasak kejap..kebetulan ank jiran sebelah umah pun ada dtg main2 kat umah ni..langkah kanan la dia... dia pun siap bertambah makan ..

Bahan-bahan nak membuatnya pun simple jer .. Okey mari kita lihat bahan2 &cara2nya ....

Bahan - bahan:
Bawang Merah ~ 8 biji
Bawang Putih ~ 6 biji
Udang Kering~ 2 sudu besar
Sos Tiram
Sayur Sawi & Carrot
Telor ~1-2 biji
Mee Hoon (dilembutkan terlebih dahulu)

CARA-CARA:

1. Bawang merah,bwg putih & udang kering ditumbuk.
2.Goreng dengan minyak panas sehingga naik bau. Masukkan sedikit sos tiram diikuti dengan telur, & carrot. 3.Akhir sekali masukkan sayur sawi, mee hoon & garam secukupnya. Gaul hingga sebati & masak sebelum diangkat.

Selamat Mencuba. : )

No comments:

Post a Comment