Assalamualaikum..Lamanya ina tak update blog...-_-...Bosan dengan line internet yang slow setiap kali tengah malam..Kdg2 tu langsung tak boleh nak surf...Ina tengah2 malam ler baru free sikit kalau nak menulis & mengarut kat blog ni..hehehe...Key..kali ni ina nak share resepi Tart telor..1st time buat guna resepi ni terus jatuh cinta..tak cari lain dah..hehe..anak2 & suami suka sangat2 makan tart telor nih....
Gambar yang kat atas tu yang dah ke-3 kali ina buat..so, kejadiannya agak okey la sikit jika nak dibandingkan dengan kejadian rupa yang 1st time buat seperti gambar di bawah ni..hihi
Resepinya seperti kat bawah...
Egg Tart Recipe
* PASTRY
* 200g butter
* 80g gula aising
* 360g superfine flour
* 1biji telur
* 1/2 sudu kecil esen vanila
* FILLING :
* 1 cawan susu cair
* 4 biji telur
* 1 cawan gula
* 1 cawan air
* 1 sudu besar tepung kastard
* 1/2 sudu kecil esen vanila
* pewarna kuning
Cara-cara
1. Pukul butter dan gula sampai kembang.
2. Masukkan telur sedikit demi sedikit.
3. Masukkan tepung sampai jadi doh.
4. Ratakan setebal 1/2 cm dan terap dalam acuan.
5. Cucuk dengan garfu supaya tidak kembung. Dan bakar selama 10min pada suhu 180.
6. Keluarkan dan masukkan filling. Bakar lagi 10 min.
7. Untuk filling. Campurkan semua bahan dan gaul hingga sebati.
SELAMAT MENCUBA!!
Gambar yang kat atas tu yang dah ke-3 kali ina buat..so, kejadiannya agak okey la sikit jika nak dibandingkan dengan kejadian rupa yang 1st time buat seperti gambar di bawah ni..hihi
Resepinya seperti kat bawah...
Egg Tart Recipe
* PASTRY
* 200g butter
* 80g gula aising
* 360g superfine flour
* 1biji telur
* 1/2 sudu kecil esen vanila
* FILLING :
* 1 cawan susu cair
* 4 biji telur
* 1 cawan gula
* 1 cawan air
* 1 sudu besar tepung kastard
* 1/2 sudu kecil esen vanila
* pewarna kuning
Cara-cara
1. Pukul butter dan gula sampai kembang.
2. Masukkan telur sedikit demi sedikit.
3. Masukkan tepung sampai jadi doh.
4. Ratakan setebal 1/2 cm dan terap dalam acuan.
5. Cucuk dengan garfu supaya tidak kembung. Dan bakar selama 10min pada suhu 180.
6. Keluarkan dan masukkan filling. Bakar lagi 10 min.
7. Untuk filling. Campurkan semua bahan dan gaul hingga sebati.
SELAMAT MENCUBA!!
No comments:
Post a Comment