UmiYgBizi

Friday, August 13, 2010

Kurma ayam



Assalamualaikum kawan-kawan.. Lama sungguh ina tak update blog .. maklumlah duduk kat rumah ni sebenonye biziiii memanjang .. tak abis2 dgn kerja & aktivitinya .. ade anak-anak kecik nih lagi lah kan .. Setiap setengah jam dia bagi kita ni kerja .. adehhh ..
Tup-tap, tup-tap, hari ni dah masuk hari ketiga kita berpuasa yerk .. Menu apa agak2nya cik kak-cik kak nak berbuka jap lagi nih ..? Menu tunjuk-tunjuk kat bazar ke menu masak sendiri ?? eeeheheeee ..

Okeylah hari ni ina nak kongsi resepi biasa-biasa jer .. Ayam Masak Kurma .. Pada sesapa yang nak mencuba tu, silalah ambik pen & kertas untuk menyalin bahan2 nya yer .. ;D

AYAM MASAK KURMA

Bahan-Bahan:
1 ekor ayam/ (dibersihkan & dipotong kecil)
5 s/b rempah kurma ayam/daging [bancuh dgn sikit air]
3 biji kentang [belah 4]
1 biji bawang besar [belah 4]
1 biji buah tomato
2 biji lada hijau [belah 2] *optional
2 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 biji limau nipis [ambil jusnya]
2 s/b majerin
minyak
garam

Bahan tumbuk
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia

Cara:
1. Panaskan minyak dan majerin . Tumiskan bahan tumbuk sehingga wangi. Kacau rata dan biarkan naik minyak.
2. Masukkan rempah kurma dan kacau rata sehingga naik minyak semula.
3. Masukkan santan dan kacau rata. Biarkan mendidih.
4. Masukkan ayam dan kentang. Biarkan mendidih dan agak pekat.
5. Masukkan garam dan jus limau. Perlahankan api.
6. Masukkan cili hijau, bawang besar dan tomato yg telah dibelahkan dan biarkan sehingga naik minyak semula dan pekat.
7. Hidangkan dengan nasi atau roti. Selamat Mencuba! ;-)

No comments:

Post a Comment